Technikai információk

A napenergia, mint megújuló energiaforrás, állandóan és korlátlanul elérhető energia. Felhasználásának feltétele egy rendszer kiépítése, melynek köszönhetően áramszámlánk fizetésétől részben vagy akár teljesen megszabadulhatunk!

A photovoltaikus rendszer kiépítéséhez napelemekre és egy inverterre van szükség. Mivel ezekből a piacon pillanatnyilag a választék hatalmas, mindenképpen szakember segítségét érdemes kérni a megfelelő választásában.

A polykristályos és monokristályos napelemek közötti alapvető különbséget a gyártási technológia okozta árkülönbség okozza. A polykristályos panelek olcsóbban előállíthatók, hatásfokuk kb. 14- 16 %, előnyük leginkább a tájolás és a dőlésszög megválasztásánál jelentkezik. A monokristályos panelek előállítása kicsit drágább, kb. 15 – 17 %-os hatásfokúak, ellenben a szórt fényt már nem annyira hasznosítja jól mint a másik típusú panel. Itt a tájolásra és dőlésszögre kifejezetten ügyelni kell.

A rendszerben az inverter szerepe is nagyon fontos, át kell alakítania a panelek által megtermelt egyenáramot váltóárammá, melynek a közüzemi hálózat számára is meg kell felelnie! A piacon 1 és 3 fázisú modellek léteznek, szinte minden gyártó a személyre szabott megoldáshoz megfelelő típust tud ajánlani.

Miért érdemes napelemes rendszerbe invesztálni?

  1. megszüntethetjük havi áramszámlánkat
  2. a rendszer várható élettartama 25 – 30 év, de befektetésünk már 7 – 10 év alatt megtérül
  3. ez a környezetkímélő energiaforrás növeli ingatlanunk értékét!

partnerek